Schaapskooi loenen

h5550-70Vanuit de schaapskooi wordt de heide begraasd en open gehouden. De Loenermark is groot en aaneengesloten. Het maakt onderdeel uit van de vrije wildbaan op de Veluwe.

Geschiedenis Op de Veluwe zijn veel sporen van menselijke ingrepen in het landschap te vinden. Zowel uit de prehistorie als uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Over de Loenermark lopen bijvoorbeeld oude Hessenwegen.

Op de open heide komen veel bijzondere plantensoorten en korstmossen voor die op schrale bodem leven. In de bossen zijn veel bijzondere paddenstoelen te vinden.

Op de Veluwe zijn veel sporen van menselijke ingrepen in het landschap te vinden. Zowel uit de prehistorie als uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Over de Loenermark lopen bijvoorbeeld oude Hessenwegen.

Vandaag de dag wordt de schaapskooi op de Loenermark gebruikt als overnachtingsplaats voor de schapen in de herfst en winter. En eind januari t/m begin maart worden hier de lammetjes geboren. De mest van de dieren wordt vermengd met stro en uitgereden over de akkers.

Iedere morgen (m.u.v. de lammer periode) vertrekt de herder met de schapen omstreeks 9.00 uur vanaf de kooi naar de hei. Rond 16.00 uur zijn zij weer terug.

Vanuit het hotel naar de schaapskooi>
U rijdt achter het hotel langs en  slaat hier af en rijdt de Droefakkers op. Deze weg moet u ca. 3 km afrijden.